Okolí jezera Bled, Bohinjské jezero a Triglavský národní park – Slovinsko

1.7. – 3.7.2021 Slovinsko Zahraničí

Přestože bylo Slovinsko vlastně jen „přestupní stanicí“ na cestě do Chorvatska, prožili jsme tam tři báječné dny. Okolí lázeňského městečka Bled, resp. oblast na úpatí Julských Alp v nedaleké blízkosti Triglavského národního parku a s nádherným Bledským a Bohinjským jezerem nás velmi příjemně překvapila a ve výsledku ohromně okouzlila. A to nejenom zdejší nádhernou krajinou, ale i jídlem, či ubytováním.

Nejkouzelnější jsou však výše zmíněná jezera. Jezero Bled a u něj ležící stejnojmenné městečko tvoří neopakovatelné přírodní a fotogenické místo, které navíc ještě umocňují téměř uprostřed jezera ležící ostrov a skalní ostroh s hradem nacházející se těsně nad jezerem. Na ostrově, jenž je pojmenovaný jako „Blejski Otok“, je k vidění poutní kostel Panny Marie a staroslovanský hřbitov. Bledské jezero je vyhledávaným střediskem vodních i zimních sportů. Pravidelně se zde pořádají veslařské regaty a několikrát se zde konalo mistrovství světa ve veslování. Obě jezera, jak Bledské tak i Bohinjské, vznikla před 14 tisíci lety při ústupu Bohinjského ledovce.

Bohinjské jezero je největší jezero ve Slovinsku, když nepočítáme nestálé Cerknišské jezero a patří k jednomu z nejkrásnějších a nejoblíbenějších destinací Slovinska. Nachází se v hlubokém údolí obklopeném vysokými horami. Zajímavé je, že během dlouhých období dešťů se hladina zvyšuje o 2 až 3 metry. V létě se teplota vody vyšplhá až na 22 °C, což spolu s čistotou jezera vede k tomu, že je hojně využívané ke koupání. A v zimě se naopak hladina jezera promění na velké ledové kluziště.

Tomu, kdo navštíví toto doslova magické místo, které je navíc umocňováno křišťálově průzračnými vodami místních jezer a kouzelnou okolní krajinou, zůstane plno nádherných a nezapomenutelných vzpomínek, které si jistě bude pamatovat po zbytek svého života.


Několik fotografií